Mikor lesz az esküvőd? És miért pont akkor?
Kifogáskezelési útmutató az időpont miatt akadékoskodó rokonsághoz.

Idén különösen hosszan élvezhettük a vénasszonyok nyarát. Olyan gyönyörű idő volt, mintha a nyár kezdődne éppen. A legnagyobb örömünkre több menyasszonnyal is találkoztunk az októberi hétvégéken. Fantasztikus volt látni, ahogy fürdőztek a napsütésben és a boldogságban. Pedig egészen biztos, hogy amikor egy-másfél évvel ezelőtt elhatározták, hogy 2017 októberében fogják tartani az esküvőjüket, sokan "károgtak" körülöttük: 

  • Olyan későn? Akkor már biztosan nem lesz jó idő!
  • Nem félsz attól, hogy esni fog vagy nagyon hideg lesz?
  • Ha hideg lesz, senkinek nem lesz kedve elmenni!
  • Októberben már nem SZOKÁS esküvőt tartani.
    ....és így tovább....

Ők mégis úgy döntöttek, hogy nem hallgatnak a jajveszékelő, akadékoskodó, "minden lében két kanál" rokonságra. Nem akarták életük egyik legfontosabb napját mások elképzelései vagy elvárásai szerint megszervezni. Nem hittek abban, hogy csak nyáron, az ún. "főszezonban" lehet összeházasodni, sőt, ők már akkor is tudták, hogy, ahogyan a szerelemnek, úgy az esküvőnek sincs szezonja. 

ne-az-eskuvoszezonban-tartsd-az-eskuvod.png

És nekik lett igazuk! Hiszen csodálatos idővel ajándékozta meg őket az október. Emellett pedig még számtalan egyéb előnyét is élvezhették a főszezonon kívüli esküvőnek, beleértve a varázslatos őszi hangulatot vagy az olcsóbb szolgáltatókat (korábban már írtunk egy cikket arról, hogy mit nyerhettek azzal, ha nem nyáron tartjátok az esküvőtöket: IDE KATTINTVA olvashatjátok).

Ha te is azon gondolkodsz, hogy NEM a főszezonban tartod az esküvődet, hanem például ősz végén, télen vagy kora tavasszal, érdemes felkészülnöd arra, hogy mindenki "károgni" fog körülötted. Az emberek általában nehezen viselik, ha valaki olyasmit csinál, amit "nem szokás" - különösen, ha esküvőről van szó. Nem szabad hagynod, hogy beleszóljanak a szervezésbe, lebeszéljenek az elképzeléseidről, elhitessék veled, hogy október végén vagy február elején "nem illik" férjhez menni. 

Mit tegyél? Kövesd az kifogáskezelési útmutatónkat, amelyben összegyűjtöttük a hat leggyakoribb "károgást", amit az esküvő időpontjával kapcsolatban hallhatsz és bemutatjuk azt is, hogy hogyan kezeld őket! Lássuk a listát:

 


KIFOGÁS 1.:

"Akkor már biztosan nem lesz jó idő"

 VÁLASZ 1.:

"Honnan tudod ennyire biztosan, hogy milyen idő lesz egy 6 hónap / egy év / másfél év múlva? Talán időjós vagy? Vagy jövőbelátó? Esetleg időutazó? Lehet, hogy jelentkezned kellene az Országos Meteorológiai Szolgálathoz, mert ők még azt sem tudják, hogy milyen idő lesz a jövő hónapban." - oké, ez egy kicsit lekezelő válasz, de vannak olyan kotnyeles rokonok, akik nem értenek másból csak a szarkasztikus és határozott leteremtésből. Nem beszélve arról, hogy tényleg nem lehet komolyan venni az ilyen típusú kifogásokat, hiszen van abban valami szürreális, hogy olyasmire hivatkoznak, amit senki nem tudhat előre biztosan. Ilyen alapon akár azt is mondhatnák, hogy "addig lehet, hogy a fejedre esik egy tégla". Lehet. Bármi lehet. Eső is, de napsütés is. 

VÁLASZ 2.:

"Ez egyáltalán nem olyan biztos." - és utána sorolj fel néhány példát a közelmúltból, amikor a várakozással/a megszokottal ellentétes volt az időjárás: "emlékszel például, amikor március végén hirtelen derékig érő hó esett, vagy amikor október végén 25 fokban sütkéreztünk." A legjobb az, ha az ő életéből tudsz példát hozni: "Emlékszel? Tavaly augusztusban elmentetek nyaralni, és egy hétig ki sem dugtátok az orrotokat a szállodából, mert folyton esett és hideg szél fújt. Ti sem tudhattátok előre, hogy milyen idő lesz, amikor februárban lefoglaltátok a szállást." - ezzel a válasszal udvariasan és meggyőzően leszerelheted az akadékoskodót. 

 

KIFOGÁS 2.:

"Nem félsz attól, hogy esni fog az eső/hideg lesz?"

VÁLASZ 1.:

"Dehogyis! Sőt, remélem, hogy esni fog" - és ezután mesélj el egy esővel kapcsolatos pozitív történetet, például: esett akkor is, amikor a párod megkérte a kezed, esett az első randitokon, esőben ismerkedtetek meg, esőben csattant el az első csók stb. A lényeg, hogy az akadékoskodó rokonnak világos legyen, hogy számotokra az esőnek/hűvösebb időnek különös jelentősége van, ez teszi majd az esküvőtöket is rendkívülivé. 

VÁLASZ 2.:

"Bárcsak esne! Képzeld csak el, hogy milyen gyönyörűek lennének a képek, ha a háttérben csillognának az esőcseppek. Kislánykorom óta ilyen esküvőről álmodom!" - akkor is mondhatod ezt, ha történetesen nem igaz. Nyugi, nem arra akarunk biztatni, hogy hazudj, inkább csak azt szeretnénk, ha az akadékoskodó rokonod érezné: te azért nem állsz be a "nyári menyasszonyok" sorába, mert nem akarod, hogy olyan legyen az esküvőd, mint mindenki másé. 

menyasszonyi-orokcsokor-eskuvore.png

 

VÁLASZ 3.:

"Inkább attól félek, hogy túl meleg lesz. Nem akarom, hogy a vendégek izzadjanak, nincs is annak rosszabb, amikor azt látod, hogy mindenkiről folyik a víz, legyezgetik magukat, a hőség miatt nem tudnak semmire sem koncentrálni, alig várják, hogy vége legyen." - így talán a rokonod is megérti, hogy van ebben a nyári esküvő dologban valami birka-effektus jelleg: mindenki megdöglik a kánikulában, mégis ragaszkodnak ahhoz, hogy nyáron menjenek férjhez. Attól, hogy sokan csinálják egyformán, nem biztos, hogy az valóban jó is.

 

KIFOGÁS 3.:

"Ha hideg lesz, sokan nem fognak elmenni"

 VÁLASZ 1.:

"Nem is baj! Ha az időjárás miatt nem jönnek el, akkor inkább ne is jöjjenek. Sőt, tudod mit, meg se hívom őket. Csak olyan emberekkel szeretném körülvenni magam a nagy napon, akik tudnak velünk együtt örülni, függetlenül attól, hogy meleg vagy hideg van-e, esik-e az eső vagy fúj-e a szél. Sokkal jobb lesz a buli, ha csak azok jönnek el, akik valóban fontosnak tartják az esküvőnket és nem fognak az időjárás miatt panaszkodni végig" - biztos lehetsz benne, hogy egy ilyen válasz után, azonnal visszakozni kezd, mert megijed, hogy őt sem fogod meghívni.  

VÁLASZ 2.:

"Tudod mi a jó az őszi/téli/kora tavaszi esküvőben? Pont az, hogy ilyenkor begubóznak, bepunnyadnak az emberek, ritkábban járnak kirándulni, szórakozni. Szerintem kifejezzen örülni fognak annak, hogy végre kimozdulhatnak és bulizhatnak egy jót ősszel/télen/kora tavasszal is. Persze az, aki otthonülős típus, a nyári esküvőnek sem örülne. - ezzel a válasszal leleplezheted őt, hiszen a kifogása arra utal, hogy valójában ő az, aki úgy érzi, semmi kedve nem lesz kimozdulni otthonról a hidegben. 

 

KIFOGÁS 4.:

"SENKI nem tart esküvőt novemberben / decemberben / januárban / februárban stb."

VÁLASZ 1.:

"Tényleg? Nagyon érdekes, hogy ezt mondod, mert pont most olvastam a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) oldalán, hogy 2016-ban majdnem 52 ezer pár kötött házasságot, 28%-uk az év I. és IV negyedévében, vagyis télen, kora tavasszal, illetve késő ősszel. Tudod, hogy ez hány esküvőt jelent? Több mint 14 ezret! Vagyis 14 ezer pár házasodott össze az októbertől márciusig tartó időszakban! Ez azért nem semmi, ugye?" - érdemes lesz jól megnézned az arcát ez után a válasz után!

 

VÁLASZ 2.:

"Honnan tudod ezt ilyen pontosan?"  - ha szeretnéd zavarba hozni az illetőt, akkor ne játszd ki rögtön a KSH-kártyát, hanem kérdezz vissza és várd a válaszát. Semmi érdemlegeset nem tud majd mondani, s annál inkább zavarban lesz, minél inkább firtatod, hogy milyen hivatalos forrásra alapozza ezt a kijelentést. A végén, ha beveted a KSH-statisztikát, teljesen megsemmisül. 

 

KIFOGÁS 5.:

"Olyankor nem SZOKÁS vagy nem ILLIK esküvőt tartani" 

 VÁLASZ 1.:

"Tudtad, hogy a nyári esküvő csak az elmúlt néhány évben lett divat? Régen mindig késő ősszel, a szüret és a betakarítás után, illetve télen, a disznóvágáskor tartották az esküvőket. Ha szerinted mindenképpen ragaszkodni kell a szokásokhoz, akkor inkább választom ezt a gyönyörű, évszázados paraszti hagyományt, mint ezeket a modern, gyorsan múló divattrendeket." 

oszi_eskuvo_otletek_orokcsokor.png

 

VÁLASZ 2.:

"Ki szerint nem szokás / nem illik? Ez a mi nagy napunk, amiből csak egyetlen egy lesz az életünkben. Nem akarunk alkalmazkodni senkinek, nem akarunk megfelelni senkinek. Akinek ez nem tetszik, ne jöjjön el. Minél kevesebben vagyunk, annál jobb lesz a buli és annál olcsóbb is! Ennek mi csak örülni fogunk! 

VÁLASZ 3.:

"Ne haragudj, de nem érdekel, hogy mi a szokás, mit illik vagy mit nem. Azt hiszem, egész életemben bánnám, ha nem a saját elképzeléseim szerint szervezném meg az esküvőmet." 

 

KIFOGÁS 6.:

"A szomszéd lányának is nyáron volt az esküvője és milyen szép volt, emlékszel?"

VÁLASZ 1.:

"Igen, emlékszem, 40 fok volt és mi ott aszalódtunk két órán keresztül a tűző napon/a klíma nélküli teremben, a Julika még rosszul is lett, majdnem elájult, úgy kellett kikísérni. Én nem akarom, hogy a mi vendégeink is szenvedjenek."

VÁLASZ 2.:

"Igen, emlékszem, nagyon meleg volt, a férfiak rettenetesen megizzadtak, gusztustalan izzadságfolt éktelenkedett a hátukon és a hónaljukban, ráadásul büdösek is voltak, borzasztó volt táncolni velük, sőt, még a fotókon is látszott, hogy izzadt az ingük. Nem akarom, hogy az én esküvőmön is izzadtságban ússzon az egész násznép."

VÁLASZ 3.:

"Igen, emlékszem, mindenki panaszkodott a melegre. Sőt, valójában semmi másra nem emlékszem, csak arra, hogy folyt rólunk a víz, nem győztük legyezni magunkat és alig vártuk, hogy lehűljön egy kicsit a levegő. Én nem akarom, hogy a mi esküvőnkről csak az időjárásra emlékezzenek a vendégek." 

VÁLASZ 4.:

"Igen, emlékszem, olyan meleg volt, hogy hideg sörökkel/borokkal próbálták hűteni magukat az emberek. Délután négykor már mindenkinek keresztbe állt a szeme. Én nem sajnálom az alkoholt a vendégeinktől, de annak nem örülnék, ha még a menyasszonytánc előtt eluralkodna a kocsmahangulat. "

 

Ha az időponttal kapcsolatos kifogásokat sikerül megfelelően kezelned, biztos, hogy rengeteg stressztől kíméled meg magad. Akit egyszer sikerül hatásosan leszerelned, az valószínűleg nem fog újra beleszólni az esküvői készülődésbe. Viszont ha most nem sikerül a sarkadra állnod, egy idő után azon fogod kapni magad, hogy egy olyan esküvőt szervezel, amelynek egyetlen részlete sem tükrözi a te elképzeléseidet, személyiségedet. 

 

NE FELEDD, NEM ATTÓL LESZ KÜLÖNLEGES AZ ESKÜVŐD, HOGY AZT CSINÁLOD, AMIT MINDENKI MÁS, AMIT "SZOKÁS", HANEM ATTÓL, HOGY MEGVALÓSÍTOD A SAJÁT ÁLMAIDAT! CSAK EGYSZER VAN OLYAN NAP AZ ÉLETEDBEN, AMIKOR MINDEN RÓLAD SZÓL, MINDEN OLYAN LEHET, AMILYENNEK TE SZERETNÉD!

 

-----------

Ugye nem akarod, hogy a megbízhatatlan és amatőr esküvői szolgáltatók miatt RÉMÁLOMMÁ váljon életed legszebb napja? KATTINTS IDE vagy A KÉPRE és töltsd le az INGYENES útmutatónkat, amiből megtudhatod, hogy mire kell figyelned, ha szolgáltatókat választasz! ⤵⤵⤵

ingyenes_ajandek_masolata_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr3113061192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess minket!

3-2-facebook-png-pic-thumb.png   instagram_png10.png  pinterest-badge-logo-82c89a5e42-seeklogo_com.png  Képtalálat a következőre: „youtube icon png”  Képtalálat a következőre: „email icon png”

 

BoldogZsák a Facebookon is!

süti beállítások módosítása