5 mondat, amiért te is felpofoznád a vőlegényedet!

"Menyasszonyok! Éreztétek már azt a szervezés alatt, hogy szívesen megsimogatnátok az uratok arcát egy kicsit erősebben és lendületből?" 

- vetette fel a provokatív kérdést nemrég egy menyasszony az egyik Facebookos csoportban. Pár óra alatt sorstársak tucatjai kommentelték, és meséltek arról, hogy hogyan kergeti őket az őrületbe a saját vőlegényük az esküvői készülődés időszakában. 

A tanulságos beszélgetésből összegyűjtöttük azt az 5 mondatot, ami a leggyakrabban elhagyja a vőlegények száját és amivel annyira felidegesítik a párjaikat, hogy azok legszívesebben lemondanák az egész esküvői hajcihőt.

Mi azonban a szörnyülködés helyett megpróbálunk utánajárni annak is, hogy vajon mi állhat ezeknek a mondatoknak a hátterében, mi lehet az oka annak, hogy a menyasszonyok és a vőlegények ennyire különbözően élik meg az esküvői készülődést időszakát.

 

1. "Ne idegeskedj, ráérünk még"

Másfél év múlva lesz az esküvőtök, de te már a szolgáltatókkal levelezel, referenciákat kérsz, árajánlatokat hasonlítasz össze és azon keseregsz, hogy miért nem kezdted el hamarabb a szervezést. Mindeközben életed párja csak pislog rád bambán, mert nem érti, hogy hova ez a nagy sietség.

Hogyan is érthetné, hiszen soha nem szervezett még esküvőt, nem tagja a menyasszonyi csoportoknak, nem olvasgatja napi szinten a leendő feleségek küzdelmeit a megbízhatatlan esküvői szolgáltatókkal és valószínűleg még véletlenül sem kattintott rá egyetlen cikkre sem, amiben az esküvőszervezéshez adnak tanácsokat a szakértők.

Számára ez a világ teljesen ismeretlen. Nem tud másra támaszkodni, csak azokra a tapasztalatokra, amelyeket a más területeken dolgozó szolgáltatókkal szerzett: ha elromlik a számítógépe, két napon belül beadhatja bármelyik szervizbe; ha meghibásodik az autója, egy héten belül kap időpontot a szerelőtől; ha tönkremegy a mosógép, másnap már meg is rendeli az újat. 

Halvány lila fogalma sincs arról, hogy az esküvőbizniszben mennyire másként működnek a dolgok, ezért nem is lehet csodálkozni azon, hogy úgy érzi, elég lesz az esküvő hetén dobni néhány e-mailt a szolgáltatóknak. Mi lenne, ha a bosszankodás helyett inkább felvilágosítanád őt a valódi helyzetről?

people-2565128_1280.jpg 

2. "Ha neked jó, nekem is jó."

Próbálod bevonni a párodat a szervezésbe, mutogatod neki a Pinteresten összegyűjtött képeket, elrángatod magaddal a tortakóstolásokra, és felháborodsz, amikor az orra elé tolt harmincféle ültetőkártya közül nem tudja kiválasztani azt, ami a dekorációhoz és az étkészlethez egyaránt illik, színben pedig a szalvéta árnyalataival harmonizál.

El kell fogadnod, hogy a férfi agy teljesen másként működik, mint a női. Ő nem tud különbséget tenni a türkiz, a zafír és az akvamarin asztalterítő között, mindet totál egyformának (kéknek - vagy néha zöldnek) látja, azt pedig pláne ne várd el tőle, hogy még szín- és stílusbeli összhangot is találjon az aprócska részleteket között. Előfordult már, hogy új frizurát csináltattál és ő észre sem vette? Na, ugye! 

A vőlegény számára teljesen más dolgok a fontosak, mint a menyasszony számára. A menyasszonyok el tudnak veszni a legkisebb részletekben és napokat, heteket eltöltenek az étkészlethez passzoló szalvétagyűrű kiválasztásával. A vőlegény viszont már az esküvő másnapján sem tudná megmondani, hogy zöld volt-e a teljes falat beborító háttérdekoráció vagy citromsárga. 

Arra azonban biztosan emlékezni fog még ötven év múlva is, hogy milyen jót bulizott, milyen finomakat evett és ivott, milyen kocsival érkezett a helyszínre. Kérj tőle segítséget a zeneválasztásban, a menüsor összeállításában, vagy a vőlegényautó beszerzésében (ezek tipikusan pasis feladatok) - biztosan nem fogja azt mondani, hogy "ha neked jó, nekem is jó".

 

3. "Nekem mindegy, döntsd el te, ez a te napod!"

Kb. ugyanaz, mint az előző azzal a különbséggel, hogy már titkolni sem akarja, hogy ő nem tud és nem is akar dönteni az aprócska részletekben, kiegészítőkben, dekorelemekben. Fontos, hogy megértsd: nem azért mondja ezt, mert a háta közepére sem kívánja az esküvőt, hanem azért, mert neki aztán TÉNYLEG mindegy, hogy csipkeborítás lesz-e az asztalok közepére helyezett üvegmécseseken vagy selyemszalag.

Neki csak az számít, hogy te boldog legyél, megvalósítsd a kislánykori álmaid, hercegnőnek érezd magad az oldalán. A "döntsd el te" azt jelenti, hogy annyira szeret téged, hogy akár még egy csillámpónik által húzott hintóra is felülne veled, ha számodra ez jelenti a tökéletességet a Nagy Napon.

Ahelyett, hogy bosszankodnál, inkább élvezd egy kicsit a "hatalmat", amivel a vőlegényed ajándékozott meg, amikor azt mondta, "döntsd el te". Mert ha rád bízza a döntéseket, akkor azzal tulajdonképpen elfogad MINDENT, amit csak szeretnél. Nem kell tőle jóváhagyást kérned semmihez, nem kell vele leegyeztetned semmit. Gondolj csak bele, hogy mennyi időt és energiát megspórolsz magadnak és mennyi feszültségtől kíméled meg a kapcsolatotokat, ha eldöntesz mindent (helyette is). Sok vőlegény álma egy olyan menyasszony, aki nem terheli őt a számára teljesen érthetetlen részletekkel. 

marriage-2545684_1280.jpg 

4. "Bármit mondok, úgyis az lesz, ami te akarsz!"

Tipikusan azok a vőlegények reagálnak így, akik eleinte megpróbálták kivenni a részüket a szervezésből, de a menyasszonyaik folyton lehurrogták őket, bármivel is hozakodtak elő. Nem csak azt kell észrevenned, ha a párod szeretné magát kivonni az esküvői teendők alól, de azt is, ha van benne hajlandóság arra, hogy segítsen, vannak bizonyos vágyai, amelyeket szeretne megvalósítani.

Ha a vőlegényed eljut arra a szintre, hogy már meg sem mer szólalni, mert rájött, hogy bármit is mond, az neked úgysem fog tetszeni, akkor jó úton jártok ahhoz, hogy életetek legszebb napjára készülődve megéljétek kapcsolatotok legborzalmasabb időszakát. A sérelmek ugyanis nem múlnak el nyomtalanul, pláne, ha nem beszélitek meg őket, sőt, robbanásig fokozódnak. És mikor máskor robbannának, mint közvetlenül a Nagy Nap előtt? 

Ha gyakran hallod a vőlegényedtől a fenti mondatod, ideje leülnöd vele egy kicsit beszélgetni, hogy kiderítsd, milyen vágyai vannak, mire lenne szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát a saját esküvőjén. Ne félj attól, hogy az összes tervedet fel fogja borítani, mert ha van is bármilyen elképzelése, az legfeljebb csak néhány (számára fontos) dologra vonatkozik. Az egészen biztos, hogy - veled ellentétben - ő nem tervezgeti óvodás kora óta ez esküvőjét.

Tudakold meg, hogy mit szeretne és próbálj kompromisszumos megoldásokat kötni. Ha szívesen tombolna rock zenére, akkor tervezz be egy rock betétet valamikor hajnali kettő után - addigra már úgyis kipurcan (az alkoholtól vagy a fáradtságtól) a vendégsereg azon része, aki rossz szemmel nézné a hajrázós őrületet. Ha sajtos makarónit akar vacsorázni, mert az a kedvence, akkor rendelj neki egy külön menüt - miért ne érezhetné jól magát a saját esküvőjén? 

 

5. "Szervezd már úgy, hogy ne én legyek a középpontban"

Valószínűleg ezek a szavak fájnak neked a legjobban, mert egy ilyen mondatból valóban úgy tűnik, mintha a vőlegényed magasról lesz*rná az esküvőtöket! Pedig ez nem igaz! Sőt! Tudod mi áll ennek a mondatnak a hátterében? A félelem!

A pasik számára az esküvő nem tündérmese (sokkal inkább egy nagy buli a haverokkal), s magukra sem tekintenek úgy, mint egy hercegre, aki élvezi a 24 órás rivaldafényt. Több olyan tényező is van, ami kifejezetten feszélyezi őket, például:

  • az öltöny, ami sokak számára egyáltalán nem hétköznapi és nem is kényelmes viselet
  • a végeláthatatlan pózolás a násznép tagjaival a fotós kamerája előtt
  • a tánc (különösen, ha betanult koreográfiát kell előadni)
  • a vőfély vagy a ceremóniamester zavarbaejtő mondatai, játékai, a "szereplési kötelezettség"
  • valamint az az egyszerű tény, hogy több tucat szempár szegeződik rájuk folyamatosan, s lesi minden mozdulatukat.

Sokkal szívesebben vegyülnének el a tömegben, beszélgetnének a barátaikkal, eszegetnének és iszogatnának, illetve táncolnának úgy, ahogy nekik jól esik. Ha a te vőlegényed is retteg a "nagy felhajtástól", lehet, hogy tényleg jobb, ha úgy szervezed az esküvőt, hogy ne ő legyen a középpontban. Beszéld meg vele, hogy mitől fél a legjobban (attól, hogy a ceremóniamester nevetségessé teszi valamilyen ciki feladattal vagy attól, hogy rálép a szoknyádra a nyitótánc közben és mindketten hasraestek?), s próbálj mindkettőtök számára kielégítő kompromisszumot találni (beszéld meg a ceremóniamesterrel, hogy csak a vendégekkel játsszon, vagy egyszerűen hagyjátok ki a nyitótáncot). 

 

Ugye te is azt szeretnéd, hogy a vőlegényed jól érezze magát a saját esküvőjén? Akkor vedd figyelembe az ő vágyait, véleményét és félelmeit is! Így egy hónapokig tartó, veszekedésekkel teli rémálom helyett valóban életetek legboldogabb időszakát élhetitek!

------

Szeretnél még több segítséget kapni a stresszmentes esküvői készülődéshez? Akkor KATTINTS IDE vagy a KÉPRE és töltsd le INGYENESEN a Stresszmentes esküvő című e-book sorozatunk I. és II. részét. 

Az első részben a megbízható és profi esküvői szolgáltatók kiválasztásához adunk tanácsokat, a második részben pedig az esküvői költségek lefaragását segítjük! ⤵⤵⤵

ingyen_letoltheto_e-book.png

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr1513702526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess minket!

3-2-facebook-png-pic-thumb.png   instagram_png10.png  pinterest-badge-logo-82c89a5e42-seeklogo_com.png  Képtalálat a következőre: „youtube icon png”  Képtalálat a következőre: „email icon png”

 

BoldogZsák a Facebookon is!

süti beállítások módosítása