"Csúnya szemüveges menyasszony akarsz lenni?"
A stresszmentes esküvő titka: tanuld meg lerázni magadról a rosszindulatú kritikákat!

Egyszerre vagyunk végtelenül SZOMORÚAK és borzasztóan DÜHÖSEK, amikor a menyasszonyok arról mesélnek nekünk, hogy a legközelebbi családtagjaik és barátaik folyamatosan kritizálják a "menyasszony külsőjüket". Állandó harcot kell vívniuk a kotnyeles, "minden lében két kanál" rokonokkal és ismerősökkel, akiket felháborít, ha egy menyasszony a hagyományostól vagy a megszokottól eltérő ruhát, cipőt, sminket, ékszert stb. választ, szemüvegben, testékszerekkel, kilátszó tetoválásokkal, plusz kilókkal, zöld hajjal vagy éppenséggel smink nélkül akar oltár elé állni. 

  • "CSÚNYA szemüveges menyasszony akarsz lenni?"
  • "CSÚNYA tetoválásos menyasszony akarsz lenni?"
  • "CSÚNYA kövér menyasszony akarsz lenni?"
  • "CSÚNYA menyasszony akarsz lenni?

Valószínűleg el sem tudod képzelni, hogy milyen sokan kapnak ilyen és ehhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és töltik folyamatos önmarcangolással és bosszankodással a készülődés időszakát, holott épp ezekben a hónapokban kellene a legboldogabbaknak lenniük. 

Nekünk csak EGYETLEN kérdésünk van:

Te is rettegő, stresszelő, önbizalomhiányos és a megfelelési kényszer alatt összeroppanó menyasszony akarsz lenni VAGY megtanulod elhallgattatni a kritizálókat és lerázni magadról a rosszindulatú kritikákat?

 

Ha ezt a cikket olvasod, akkor bizonyára te is tudod már a választ! Talán csak azt nem tudod még, hogy hogyan csináld. Ne aggódj, segítünk! 

Most induló cikksorozatunkban eláruljuk neked a stresszmentes esküvő egyik legfontosabb titkát, vagyis azt, hogy mit kell tenned, ha kritizálják a "menyasszony külsődet". Az elkövetkező napokban végigmegyünk az összes olyan területen (szemüveg, tetoválások, plusz kilók, rövid haj, színes menyasszonyi ruha stb.), amit kritizálni szoktak - azok, akiknek egyébként semmi közük hozzá! Megtanítunk arra, hogy hogyan reagálj a kritikákra és hogyan tedd magadban helyre érzelmileg a rosszindulatú beszólásokat.

Ha követed a cikksorozatunkat, te is GYÖNYÖRŰ és BOLDOG menyasszony lehetsz - szemüvegben vagy anélkül, tetoválásokkal vagy fekete menyasszonyi ruhában, rövid hajjal, extrém sminkkel vagy sminktelenül. 

Szóval, vágjunk is bele!

 

Ha szemüveges vagy..

A legfontosabb kérdés az, hogy: te mit szeretnél?

Ezt kell legelőször eldöntened, mert ehhez képest tudunk gondolkodni azon, hogy mit mondj a kritizálóknak. Légy nagyon őszinte magadhoz és kizárólag arra gondolj, te hogyan éreznéd jobban magad az esküvődön: szemüvegben vagy anélkül?

never_fade_1.png 

Ha úgy érzed, hogy zavarna, ha szemüveget kellene viselned az esküvődön és/vagy a fotózáson, akkor nem kérdés, hogy meg kell szabadulnod tőle. Ha nem szoktál kontaktlencsét hordani, akkor kezdd el időben a szemeid felkészítését - természetesen az orvosoddal egyeztetve! -, mert nem biztos, hogy bírni fogod a lencséket, ha a nagy napon viseled őket először huzamosabb ideig. 

Ismerünk egy menyasszonyt, aki sajnos elkövetett egy súlyos hibát: nem hagyott elég időt a szemeinek arra, hogy fokozatosan hozzászokjanak a lencséhez, így az esküvő másnapján az első útja az ügyeletre vezetett kivörösödött, égő, szúró szemekkel. Pedig valójában ő sohasem akart kontaktlencsét viselni, egyszerűen csak rákényszerítették a rokonok, akik szerint:

szemüveges menyasszony = csúnya menyasszony.

Mire kell felkészülnöd, ha megválsz a szemüvegedtől? (azon kívül, hogy a szemeidet hozzá kell szoktatnod a kontaktlencséhez)

  • Az esküvő előtt: szinte semmire, vagy legalábbis semmilyen negatív megjegyzésre. Az emberek többségének ugyanis él a fejében egy kép az ideális menyasszonyról - aki NEM visel szemüveget. Szóval nem csak, hogy nem fognak kritizálni, de még támogatnak is ebben a döntésedben: "nagyon helyes, jól teszed, sokkal szebb leszel szemüveg nélkül" - ilyeneket fognak mondani és te úszol majd a boldogságban, mert azt gondolod, jó döntést hoztál. (Habár, érdemes észrevenni, hogy a "sokkal szebb leszel..." kezdetű mondatban már megbújik a rosszindulatú kritika, hiszen ez azt jelenti, hogy szemüvegben nem vagy elég szép...)

 

  • Az esküvő napján: ha az ismerőseid és barátaid soha nem látnak téged szemüveg nélkül, akkor igencsak meg fognak lepődni, és ez kiül majd az arcukra is. Ismered azt a helyzetet, amikor nem tudod, hogy mi a fura a másikon, de érzed, hogy valami nem stimmel, mintha valami megváltozott volna? Na, pont így fognak rád nézni az ismerőseid is! Valószínű, hogy néhányan meg is jegyzik majd:  "meg sem ismertelek szemüveg nélkül". (Ismerünk egy olyan menyasszonyt is, akinek épp a vőlegénye mondta ugyanezt!) Egy-két ilyen mondat már önmagában is elég ahhoz, hogy rosszul érezd magad, de ha te is hozzá vagy szokva a szemüvegedhez, akkor tuti biztos, hogy feszengeni fogsz, mintha csak meztelen lennél. Az esküvőnek egyébként is rengeteg olyan eleme van, ami a komfortzónádon kívül esik, vagyis komoly stresszel jár - miért fokoznád ezt feleslegesen azzal, hogy eldobod a megszokott, szinte már a részeddé vált szemüveged? 

 

  • Az esküvő után: igazán nagy meglepetés akkor fog érni, amikor megkapod a fotóstól a fényképeket. Ha állandóan hordod a szemüveged, akkor valószínű, hogy számodra is pontosan olyan szokatlan és zavarba ejtő lesz magadat látni szemüveg nélkül (ráadásul olyan sminkben és ruhában, amit szintén nem viselsz mindennap), mint amilyen fura volt az ismerőseidnek az esküvőn. Ennél már csak az a rosszabb, ha azt érzed: nem is te vagy a fényképeken. Tényleg ilyen fotókat szeretnél életed egyik legszebb és legfontosabb napjáról? Milyen érzés lesz majd ezt mutogatni a gyerekeidnek, unokáidnak? 

 

Szóval: csak akkor válj meg a szemüvegedtől, ha te is ezt akarod és egészen biztos vagy abban, hogy ez nem fog feszélyezni. S hogy mit mondj azoknak, akik az esküvőn a "meg sem ismertelek szemüveg nélkül" dumával próbálnak zavarba hozni? Vágj vissza ugyanezzel: "én is nehezen ismertelek meg ebben az elegáns öltönyben/ruhában". 

 

Nézzük a másik variációt! Mire számíthatsz akkor, ha úgy döntesz, hogy szemüvegben szeretnél férjhez menni!

  • Az esküvő előtt: nem akarunk áltatni, ez lesz a legnehezebb időszak, éppen ezért kell jó alaposan felvértezni magad. Olyanokat fogsz hallani, hogy: 

"Csúnya szemüveges menyasszony akarsz lenni?"

"Pedig olyan szép arcod lenne, kár elrontani azzal a szemüveggel"

"Nem szokás szemüvegben férjhez menni"

"A szomszéd unokája is kontaktlencsét viselt az esküvőjén."

"Minek ragaszkodsz ahhoz a szemüveghez? Nem emlékszel, hogy milyen sokat csúfoltak miatta az iskolában?"

"Hogy fog kinézni ez a szemüveg azzal a gyönyörű ruhával? Mindenki rajtad fog nevetni!"

Sajnos nem magunktól találtuk ki ezeket, hanem azok a menyasszonyok mesélték, akik végigjárták már a szemüvegesek esküvői kálváriáját. Bármit is mondanak majd neked, nagyon fontos, hogy soha, egyetlen pillanatra se felejtsd el, hogy egyszer már eljutottál oda az életedben, hogy elfogadtad és megszeretted önmagad szemüvegesként! Innentől kezdve pedig nem jöhet olyan élethelyzet, ami szükségessé tenné azt, hogy megszabadulj a szemüvegedtől, vagyis megtagadd önmagad! Aki pedig a szemüveged (vagyis önmagad) miatt kritizál, meg sem érdemli, hogy ott legyen az esküvődön!

Ha ezeket a gondolatokat sikerül megerősítened magadban, akkor biztos, hogy immunis leszel a kritikára. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fogod két-három naponta hallani valakitől a "csúnya szemüveges menyasszony..." dumát, amit természetesen kezelned kell valahogyan. Attól függően, hogy mennyire közel áll hozzád az illető, többféleképpen is reagálhatsz az udvarias, de határozott hárítástól kezdve a szarkasztikus sziporkán át egészen az "arculcsapásig" (nem ténylegesen, hanem a szavaiddal!), amitől garantáltan zavarba jön az illető és nem győzi majd magyarázni a saját bunkóságát.

Szóval, mondhatod azt, hogy:

"Csúnya leszek szemüvegben? Ez azt jelenti, hogy szerinted most is csúnya vagyok?" 

"15/25/35 stb. éve hordok szemüveget, mindenki így ismer és így szeret. Akinek ez nem tetszik, annak nincs helye az esküvőmön." 

"Nem neked szeretnék tetszeni, hanem a vőlegényemnek. Ő pedig imádja a szemüvegemet, azt mondta, hogy el sem vesz, ha nincs rajtam."

"Ha nem lenne rajtam a szemüvegem, nem látnám, hogy mit és hol kell aláírni. Nem akarom, hogy 20 év múlva kiderüljön, hogy nem érvényes az esküvőnk, mert rossz helyen írtam alá." :) 

"Nem érdekel, hogy ki mit gondol, ez az én nagy napom, mindennek olyannak kell lennie, amilyennek én szeretném!"

"Imádom a szemüvegem! El sem tudnám képzelni nélküle életem legfontosabb napját. Ettől vagyok önmagam! Ez olyan, mintha én azt mondanám neked, hogy hagyd otthon a gyereked vagy vágasd le a hajad kopaszra. Megtennéd, csak azért mert valakinek nem tetszik, hogy gyerekkel vagy hosszú hajjal érkezel?" 

"Az javaslod, hogy ne legyen rajtam a szemüvegem az esküvőmön? Oké, de akkor kérlek, te se viseld azt a borzalmas cipőt/ruhát/táskát/nyakkendőt stb., amit mindig felveszel az esküvőkön."

Elég egyszer elsütni a fenti mondatok egyikét ahhoz, hogy elhallgattasd az illetőt örökre. Ha pedig még a vendéglista összeállítása előtt megkapod ezt a kritikát, válaszd a "csendben maradok, bölcsebb vagyok" taktikát, s ahelyett, hogy visszaszólnál, egyszerűen "felejts el" az illetőnek meghívót küldeni. Ha rákérdez, hogy miért nem kapott meghívót, mondd azt, hogy: "A múltkor azt mondtad, hogy csúnya szemüveges menyasszony leszek,ebből azt gondoltam, hogy el sem akarsz jönni, hiszen egy csúnya menyasszonyt nézegetni egész nap nem lehet nagy öröm. Én csak megkíméltelek a látványomtól". 

-nem_neked_szeretnek_tetszeni_hanem_a_volegenyemnek_o_pedig_imadja_a_szemuvegemet_azt_mondta_hogy_el_sem_vesz_ha_nincs_rajtam_-.png

Lehet, hogy drasztikus lépésnek tűnik, de utólag hálás leszel magadnak azért, mert meg merted hozni ezt a döntést. Az ilyen emberek ugyanis nem állnak meg a szemüvegnél - mindent kritizálni fognak, ami egy kicsit is eltér a megszokottól vagy az ő értékrendjüktől. Ugye te sem szeretnéd fizetni egy olyan vendég vacsoráját, aki folyamatosan megjegyzéseket tesz az ételre, a dekorációra, a zenére és még ki tudja, hogy mi minden másra? A hangulat is sokkal jobb lesz, ha nem hívsz meg olyanokat, akik bosszantó kis méregzsákként puffognak egész nap. (Hamarosan írunk egy cikket arról is, hogy hogyan állíts össze egy olyan vendéglistát, amelynek minden tagjáért tűzbe tennéd a kezed.)

  • Az esküvő napján: bármilyen gondosan is tisztogatod a vendéglistát, lehet, hogy lesz egy-két rokon vagy ismerős, aki itt fogja megjegyezni, hogy szebb lennél, ha levennéd a szemüveget, de ha az esküvő előtti időszakban sikerült leráznod magadról a rosszindulatú megjegyzéseket, akkor itt már gyerekjáték lesz. Mosolyogj rájuk magabiztosan és mondd azt, hogy: "levenném én, de akkor nem látnék semmit". Ha egy kicsit határozottabban akarsz visszavágni, azt is mondhatod: "te is szebb lennél, ha levennéd ezt a borzalmas nyakláncot, kalapot, cipőt stb." A többség azonban biztosan nem fog semmilyen megjegyzést tenni, hiszen így ismernek, így szokták meg az arcodat, nem lesz nekik furcsa a szemüveg sem. S hogy te hogyan fogod érezni magad szemüveges menyasszonyként? Magabiztosan, önbizalommal telve, boldogan, sugárzóan! Hiszen ez a te megszokott, ismerős közeged, így vagy te önmagad! Az lehet, hogy nem fog olyan jól látszani a sminked, mint szemüveg nélkül, de az biztos, hogy nyugodtan sírhatsz, ha éppen elöntenek az érzelmek. Kontaktlencsével ez lehetetlen lenne.

 

  • Az esküvő után: boldog leszel, hogy így döntöttél, örömmel és büszkén fogod nézegetni és mutogatni a fényképeket, hiszen olyannak fogod látni magad, amilyen valójában vagy: gyönyörűnek, sugárzónak. S mivel minden csoda három napig tart, a beszólogatós rokonok is elfelejtenek majd idővel megjegyzéseket tenni a szemüveges menyasszonyi fotóidra. 

 

NE FELEDD! A MENYASSZONY NEM A RUHÁTÓL, A PROFI SMINKTŐL VAGY AZ ELEGÁNS FRIZURÁTÓL LESZ SZÉP, HANEM ATTÓL, HOGY JÓL ÉRZI MAGÁT A BŐRÉBEN! A SZÉP MENYASSZONY AZ, AKI SUGÁRZIK A BOLDOGSÁGTÓL - FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY MIT VISEL! 

 

------------

Ugye nem akarod, hogy a megbízhatatlan és amatőr esküvői szolgáltatók miatt RÉMÁLOMMÁ váljon életed legszebb napja? KATTINTS IDE vagy A KÉPRE és töltsd le az INGYENES útmutatónkat, amiből megtudhatod, hogy mire kell figyelned, ha szolgáltatókat választasz! ⤵⤵⤵

ingyenes_ajandek_masolata_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr613196926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess minket!

3-2-facebook-png-pic-thumb.png   instagram_png10.png  pinterest-badge-logo-82c89a5e42-seeklogo_com.png  Képtalálat a következőre: „youtube icon png”  Képtalálat a következőre: „email icon png”

 

BoldogZsák a Facebookon is!

süti beállítások módosítása