Menyasszonyok vs. szolgáltatók I. rész. Tényleg ellenségei egymásnak?

Tegnap este egy véres kommentháború robbant ki a menyasszonyok és a szolgáltatók között az egyik legnagyobb menyasszonyi csoportban. Nem akarunk se ítélkezni, se tovább gerjeszteni az indulatokat, pusztán csak néhány tanulságot szeretnénk levonni, amit érdemes minden menyasszonynak megfontolni.

A VITA LÉNYEGE RÖVIDEN: 
az egyik menyasszony egy posztban közölte azokkal a szolgáltatókkal, akiktől ajánlatot kért, hogy lefújja az esküvőjét (vagy legalábbis nem rendez nagy lakodalmat, csak egy önkormányzati és egy templomi szertartást), mert olyan - SZÁMÁRA - irreálisan magas árajánlatokat kapott, amelyekre nem volt felkészülve.

TISZTÁZZUK: 
a probléma nem az, hogy a menyasszony legfeljebb csak 1,1-1,2 millió forintot szánt az esküvőjére (mert okosan szervezve simán ki lehet hozni ennyiből egy budapesti esküvőt is - a költségcsökkentéssel kapcsolatban többen is próbáltak konkrét tanácsokat adni neki), hanem az, hogy a (SZERINTE) túlzóan magas árajánlatok miatt egy rakás roppant negatív és igazságtalan következtetést fogalmazott meg az esküvői szolgáltatókról. Kivétel nélkül mindenkiről.

Arról, hogy kinél hol kezdődik a "horror ár" kategória, nem érdemes vitázni, hiszen az kb. olyan lenne, mintha egymás pénztárcájában (és életében) turkálnánk. Egyszerűn csak el kell fogadni, hogy mindenkinek eltérőek az anyagi lehetőségei és igényei: van, aki simán kifizet 4-5 milliót is az esküvőjére (sőt, olyan menyasszonyt is ismerünk, akinek csak a ruhája kerül ennyibe), s van, aki maximum 4-500 ezer forintot szán az egész hajcihőre.

 

Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hol húzza meg a költségvetés határát, mire és mennyit költ. Ahogyan a szolgáltatónak is szíve joga eldönteni azt, hogy mennyit kér a termékéért vagy a szolgáltatásáért.

 

 angry_brides.JPG

Egyébként nincs ez másként az élet egyéb területén sem. Van, aki örömmel kifizet 1400 Ft-ot egy 300 grammos bio paleo mindenmentes kenyérre, más megelégszik a 180 Ft/kg áron kapható fehér kenyérrel is. Azt viszont mindenki tudja, hogy a kenyér kilónkénti átlagára jelenleg 300-400 Ft körül mozog, tehát ha nincsenek extra igényeink, akkor már ennyiért is hozzájuthatunk egy viszonylag jó minőségű és finom kenyérhez.

Aki tisztában van az átlagárral és azzal, hogy milyen a piaci kínálat, biztosan nem kezdi el ócsárolni azokat a pékeket, akik 5000 Ft/kg áron árulják a bio paleo mindenmentes termékeiket, hanem egyszerűen csak elfogadja, hogy ilyen is van, mert pontosan tudja, hogy egy bio paleo stb. kenyér előállítása sokkal költségesebb, drágább alapanyagokat és bonyolultabb technológiát igényel.

Igen ám, de a kenyér esetében könnyű a dolgunk, hiszen mindennapos fogyasztási cikk, évente több tucat alkalommal vásárolunk belőle. Egy esküvő azonban rendkívüli esemény, amire általában csak egyszer kerül sor az ember életében. Éppen azért egy átlagos menyasszony az esküvői piac sajátosságaival nem lehet tisztában. Kb. huszadannyit tud róla, mint a pékáruk piacáról. Vagy még annyit sem.

Az esküvői szolgáltatók piacán tehát egy menyasszonynak nincs - és természetesen nem is lehet - összehasonlítási alapja, nem tud mihez viszonyítani, nincs rálátása a szolgáltatók közötti különbségekre sem. Ez az oka annak, hogy sokan csak az árat tartják szem előtt: két azonos profilú szolgáltató közül az olcsóbbat választják, mert fogalmunk sincs arról, hogy milyen minőség- vagy színvonalbeli különbség rejlik a magasabb ár mögött.

És ugyancsak ez az oka annak is, hogy olyan sokan panaszkodnak az esküvő után a megbízhatatlan szolgáltatókra, akik számos bosszúságot és csalódást okoznak a menyasszonyoknak, vagy rosszabb esetben még az esküvő előtt cserben hagyják őket.

 

Mi a tanulság mindebből?

 

  • Egyrészt az, hogy NEM ELÉG, ha bekérsz néhány árajánlatot, mert az közel sem fogja tükrözni a piaci viszonyokat. Ez olyan, mintha egy külföldi betévedne egy paleo kenyereket áruló boltba és az árakat látva azt gondolná, hogy Magyarországon minden kenyér 5000 Ft/kg áron mozog. Ha nem megy el a Tescoba, sose fogja megtudni, hogy 180 Ft-ért is kaphat kenyeret

  • Másrészt az, hogy AZ ÁR ÖNMAGÁBAN SEMMIT NEM MOND, ezért nem lehet alapja a döntésnek sem. Ha igazán jó döntést akarsz hozni, választ kell keresned arra a kérdésre, hogy mi az oka az árkülönbségnek, vagyis, hogy mivel nyújt többet az a fotós, aki 300 ezerért vállal egy esküvőt, mint az, aki látszólag ugyanazt csinálja - harmadáron, 100 ezer Ft-ért. A különbség ugyanis sohasem csak az árban rejlik.

  • Harmadrészt pedig az, hogy TISZTÁBAN KELL LENNED AZ ÁTLAGÁRAKKAL ahhoz, hogy értékelni tudd a drágább és az olcsóbb szolgáltatásokat. Az átlagár (akárcsak az infláció) valami olyasmi, amire neked menyasszonyként (vagy egyszerű fogyasztóként) nincs befolyásod. A kenyér átlagárát sem tudjuk befolyásolni, el kell fogadnunk, hogy annyi, amennyi. Az átlaghoz viszonyított igényeinket és elvárásainkat viszont úgy alakítjuk, ahogy csak akarjuk - és ahogy a pénztárcánk engedi. Szóval, ha az esküvői zenekarok 400 ezer forintos átlagáron dolgoznak, akkor ez ellen hiába is háborogsz, az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy átgondolod, hogy mi az, amit tudsz engedni az igényeidből.

 

Az tény, hogy nagyon kimerítő feltérképezni a piacot, de ha időben nekilátsz, tudatosan és rendszerezetten csinálod, akkor olyan rálátást szerzel, ami segít az objektív, megfontolt döntésben. Például képes leszel arra, hogy eldöntsd, mi a különbség a 3000 Ft-os és a 26 ezer Ft-os örökcsokor között. Bár lehet, hogy ehhez egy kép is elég...

joga_4.png

(Félreértések elkerülése végett a jobb oldali a miénk...)

 

--------------

Szeretnél még több segítséget kapni a stresszmentes esküvői készülődéshez? Akkor KATTINTS IDE vagy a KÉPRE és töltsd le INGYENESEN a Stresszmentes esküvő című e-book sorozatunk I. és II. részét. 

Az első részben a megbízható és profi esküvői szolgáltatók kiválasztásához adunk tanácsokat, a második részben pedig az esküvői költségek lefaragását segítjük! ⤵⤵⤵

aviary-image-1516024797749.jpeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr4214082901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess minket!

3-2-facebook-png-pic-thumb.png   instagram_png10.png  pinterest-badge-logo-82c89a5e42-seeklogo_com.png  Képtalálat a következőre: „youtube icon png”  Képtalálat a következőre: „email icon png”

 

BoldogZsák a Facebookon is!

süti beállítások módosítása