A jógát receptre kéne felírni minden menyasszonynak, aki nem akar megbolondulni az esküvőjéig

Érezted már, hogy annyira elhatalmasodnak rajtad az esküvőszervezés nehézségei, hogy mire eljön a Nagy Nap, eltorzult arcú, kisírt szemű, ordítozó MENYASZÖRNY lesz belőled?

Ha azt akarod, hogy az esküvőd TÖKÉLETES legyen, nem elég profi szolgáltatókat választani, csodaszép dekorációt készíttetni, megrendelni az ország legfinomabb tortáját és lefoglalózni a zenekart, amely messze földön híres a felejthetetlen esküvői hangulatról.

Persze, ez mind nagyon fontos, de ha időközben annyira kikészülsz lelkileg és idegileg, hogy éjszakánként változatosabbnál változatosabb esküvői katasztrófákról álmodsz, akkor semmit nem ér a méregdrága ruha vagy a varázslatosan romantikus esküvői helyszín. 

Ha te is azt szeretnéd, hogy a vőlegényed a világ legkiegyensúlyozottabb menyasszonyát vegye feleségül, akkor legalább olyan nagy energiákat kell fektetned a lelki és mentális felkészülésbe, mint a praktikus teendők megszervezésébe.

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy miért fontos egy menyasszony számára az erőnlét és a fizikai állóképesség fejlesztése. Most viszont azzal foglalkozunk, hogy mit kell tenned, ha nem akarsz teljesen bekattanni abban az egy-másfél évben, amikor minden gondolatod az esküvőd körül forog.

A megoldás egyszerűbb, mint hinnéd: járj el jógázni legalább heti két alkalommal!

 

Hogyan segíti a jóga a menyasszony mentális felkészülését az esküvőre?

 

1. MEGTANÍT ARRA, HOGY FIGYELJ A TESTED JELZÉSEIRE

A lánykéréstől az esküvőig átlagosan másfél év telik el. Ezalatt bármi megtörténhet. És bárminek az ellenkezője is. Megszervezheted álmaid esküvőjét, de akár bele is rokkanhatsz idegileg a folyamatos feszültségbe.

Ha az ember lánya hónapokig stressz alatt él és kétségbeesetten próbál megfelelni a tökéletes esküvővel kapcsolatos elvárásoknak, akkor könnyen belecsúszhat abba a hibába, hogy figyelmen kívül hagyja a szervezete igényeit.

Például elfelejt enni (vagy épp ellenkezőleg: stresszevővé válik), nem mozog és nem alszik eleget, nem masszíroztatja ki magából a vállizmokban összecsomósodott feszültség-gócokat, nem fordít elég figyelmet a pihenésre és a regenerálódásra.

Ha nem törődsz a tested jelzéseivel, az előbb-utóbb kegyetlenül megbosszulja magát. Menyasszonyok százai számolnak be arról, hogy egy-két héttel a Nagy Nap előtt dönti le őket az influenza vagy egy csúnya migrénroham, szednek össze valamilyen hányós-hasmenős vírust, az arcukat beborítják a stressz-pattanások vagy éppen begyullad a bölcsességfoguk.

Tévedsz, ha azt gondolod, hogy ez csak valamilyen szerencsétlen véletlen műve lehet: az esküvői készülődés időszakában jelentkező testi panaszok mindig jelzésértékűek, arra figyelmeztetnek, hogy túlstresszelted magad, ideje egy kicsit megállnod és pihenned, pláne, ha nem akarsz az oltár előtt a vőlegényed karjaiba ájulni.

Viszont ha rendszeresen jógázol, akkor egyre jobban megismered a tested működését, elkezded tudatosítani magadban a fizikai igényeidet és szükségleteidet. Így időben észre fogod venni, ha a szervezeted kimerült, elfáradt, túlhajszolt, pihenést vagy különleges törődést igényel. 

A jógának köszönhetően olyan testtudatosságot alakíthatsz ki, amelynek segítségével képes leszel arra, hogy urald a tested és megbirkózz azokkal a helyzetekkel, amelyek fizikai stresszreakciókat (szapora légzés, erős szívdobogás, hasmenés, pánikroham stb.) váltanak ki belőled. A jóga megtanít arra is, hogy hogyan gazdálkodj a tested energiáival, időben észrevedd, ha elkezdenek kimerülni az energia-tartalékaid, és segít, hogy újratöltsd a készleteket.  

yoga-wedding-day.jpg

 

2. MEGTANÍT ARRA, HOGY ELŐTÉRBE HELYEZD ÖNMAGAD, KIZÁRÓLAG A SAJÁT VÁGYAIDRA ÉS IGÉNYEIDRE KONCENTRÁLJ A SZERVEZÉS SORÁN

Az esküvődnek elvileg teljes mértékben rólad (és persze a vőlegényedről) kellene szólnia. Elvileg. Gyakorlatilag azonban csupán csak addig szól rólad, amíg magadban tervezgeted, vagyis amíg el nem mondod másoknak, hogy esküvőre készülsz.

Onnantól kezdve, hogy nyilvános lesz az eljegyzés híre, aki csak él és mozog, azt fogja érezni, hogy joga van arra, hogy véleményezze (vagy inkább bírálja) a döntéseidet, beleszóljon a szervezésbe és elmondja, hogy SZERINTE mire van szükség a tökéletes esküvőhöz. Egyesek még az érzelmi zsarolástól sem rettennek majd vissza, hogy rád kényszerítsék mindazt, amit szerintük ILLIK, SZOKÁS vagy KELL csinálni egy esküvőn.

Egy idő után azon fogod kapni magad, hogy a sajátjaid helyett mások álmainak megvalósításán fáradozol, és iszonyatos mennyiségű energiát ölsz abba, hogy mindenkinek megfelelj. A nagyi ragaszkodik a hagyományos templomi esküvőhöz, az anyósod olyan embereket akar meghívni, akikkel még sosem találkoztál, a legjobb barátnőd pedig azzal fenyegetőzik, hogy el sem jön az esküvődre, ha nem az ő két éves kisfiát választod gyűrűhordozónak. 

Az elmúlt években számtalanszor tapasztaltuk, hogy általában azok keserítik meg a legjobban az esküvői készülődés időszakát, akik a legközelebb állnak a menyasszonyokhoz. A viták, hisztik, fenyegetések és érzelmi zsarolások tengerében a legtöbb menyasszony megtörik: nem csak kikészül idegileg, de le is mond a vágyairól.

Ha utólag megkérdeznénk őket, hogy mi az, amit a leginkább megbántak az esküvőjükkel kapcsolatban, a többség azt mondaná: "azt, hogy nem ragaszkodtam jobban a saját elképzeléseimhez."

A jóga a testtudatosság mellett az éntudatosság kialakításában és az önértékelés fejlesztésében is nagyon fontos szerepet játszik. Miközben jógázol, gyakorlod a tudatos jelenlétet, a befelé fordulást, az elmélyülést, önmagad felfedezését és megértését (különösen ajánljuk a yin jógát, amelynek segítségével megtapasztalhatod a valódi elmélyülést). A jóga az önismeret fejlesztésének és az önbizalom erősítésének egyik legjobb eszköze.

Minél többet gyakorolsz, annál inkább erősödik benned a vágy, hogy megszabadulj mások elvárásaitól, és a saját értékrendednek megfelelő életet élj. A jóga tehát segít annak tudatosításában, hogy az esküvőd egy kitüntetett nap, amikor bármit megérdemelsz. Még azt is, hogy ne köss kompromisszumokat. 

3. MÉREGTELENÍT ÉS BOLDOGSÁGHORMONT SZABADÍT FEL

Az esküvőt úgy is szoktuk emlegetni, mint "életünk (egyik) legboldogabb napját." Pedig ha visszagondolsz arra, hogy a lánykéréstől mostanáig mennyi örömet és mennyi stresszt éltél meg, akkor valószínűleg te is belátod, hogy egy menyasszony boldogsága korántsem olyan felhőtlen, mint amilyennek kívülről tűnik. Ahogy közeledik az esküvő időpontja, ez úgy lesz egyre rosszabb és rosszabb.

Sok menyasszony számol be arról, hogy az esküvő előtti hetekben már folyamatos rémálmaik vannak, éjszakánként átélik az összes lehetséges esküvői katasztrófát, kezdve azzal, hogy nem jönnek el a vendégek, egészen odáig, hogy kócosan, melegítőben, smink nélkül állnak az oltár előtt és a vőlegényük helyett egy vadidegen pasashoz kell hozzámenniük.

Jógázás közben a tested és a lelked egyaránt méregtelenít. Ha egy intenzívebb jógairányzatot választasz (például a vinyásza flow vagy a vinyásza krama jóga, esetleg a 38-40 fokos teremben végzett bikram jóga), akkor biztos, hogy rövid időn belül beindul az izzadás, a tested természetes méregtelenítő folyamata.

Emellett a jógagyakorlatok a belső szerveket is hatékonyan méregtelenítik, a gerinccsavaró, előre vagy oldalra hajlító, illetve fordított testhelyzetű ászanák egymáshoz préselik a szerveket, ezzel serkentik a vérkeringést és a kiválasztást, segítik a szövetekben lerakódott méreganyagoktól való megszabadulást.

Ha rendszeresen jógázol, olyan alaposan átmozgatod az összes izomcsoportod, hogy az az idegrendszeredre is nyugtatólag hat. A jóga az egyik leghatékonyabb ellenszere a befeszült nyaknak, a bemerevedett vállaknak, az álmatlanságnak, az emésztési problémáknak, az ingerlékenységnek és a dekoncentráltságnak.

Jógázás közben szó szerint "kiengeded a gőzt", a helyes légzéstechnika megszabadít a feszültségtől, a mozgás pedig jelentős mennyiségű boldogsághormont szabadít fel. 

yoga-2958216_1920.jpg 

4. SEGÍT RELAXÁLNI ÉS KIÜRÍTENI A FEJEDBŐL A NYOMASZTÓ GONDOLATOKAT

Az esküvőszervezés életed egyik legizgalmasabb kalandja, hiszen megannyi apró tervezési és szervezési részletet kell kézben (és észben) tartanod hónapokon keresztül. Szenvedélyesen gyűjtesz minden újságot, blogbejegyzést, képet, videót, ami az esküvőhöz kapcsolódik, csatlakozol legalább tíz menyasszonyi csoporthoz, napi 10-12 órában olvasgatod más menyasszonyok posztjait, melyek tele vannak örömökkel, panaszokkal, aggodalmakkal, vitákkal, pánikszerű kirohanásokkal.

Előbb-utóbb azonban azt veszed majd észre, hogy az esküvőd az egyetlen téma, amiről beszélni tudsz, s még az álmaidba (rosszabb esetben: a rémálmaidba) is befészkeli magát.

Az esküvőszervezés hamar a szenvedélyeddé válhat, de mint minden szenvedély, idővel teljes testi és lelki kimerüléshez, kiégéshez vezet. Ilyenkor már bármennyire is szeretnél, nem tudsz megszabadulni a fejedben keringő gondolatoktól, aggodalmaktól, félelmektől.

A jóga viszont megtaníthat arra, hogy kiürítsd a fejed, ellazulj, elengedd a zűrzavaros gondolatokat és kellemesebbnél kellemesebb mentális képeket csalogass elő a tudatalattidból.

Ha hetente legalább két alkalommal jógázol, az a 10-15 perces irányított relaxáció, amelyre a jógaórák végén kerül sor, úgy fog rád hatni, mintha eltöltöttél volna egy hétvégét valamelyik 5 csillagos wellness hotelben a svájci Alpok festői vonulatai között.

Ne csüggedj, ha az első alkalommal még nem sikerül teljesen kikapcsolni az agyad az esküvő-para üzemmódból. Természetes, hogy eleinte még relaxáció közben is a vendéglistát és az ültetési rendet próbálod összeegyeztetni, de idővel képes leszel arra, hogy bárhol és bármikor relaxálj, ha szükségét érzed.

Néhány hónap alatt pedig eljuthatsz egy olyan szintre, ahol akár már egy kétnapos esküvő-detoxot is be tudsz vezetni az életedbe. Ha sikerül egy teljes hétvégére kiszakadnod az esküvőszervezés terhei alól és megszabadítod magad a nyugtalanító gondolatoktól, újult erővel és kisimult ráncokkal térhetsz vissza és újra élvezheted a tündérmeséd! 

 

Még nem késő elkezdeni, ha szeretnél kiegyensúlyozott, nyugodt, önbizalomteli, boldogságtól sugárzó és önmagával harmóniában élő menyasszonyként oltár elé állni! 

 

-------

Szeretnél még több segítséget kapni a stresszmentes esküvői készülődéshez? Akkor KATTINTS IDE vagy a KÉPRE és töltsd le INGYENESEN a Stresszmentes esküvő című e-book sorozatunk I. és II. részét. 

Az első részben a megbízható és profi esküvői szolgáltatók kiválasztásához adunk tanácsokat, a második részben pedig az esküvői költségek lefaragását segítjük! ⤵⤵⤵

aviary-image-1516024797749.jpeg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr6713400015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess minket!

3-2-facebook-png-pic-thumb.png   instagram_png10.png  pinterest-badge-logo-82c89a5e42-seeklogo_com.png  Képtalálat a következőre: „youtube icon png”  Képtalálat a következőre: „email icon png”

 

BoldogZsák a Facebookon is!

süti beállítások módosítása