Esküvő HORROR áron? Na, ne már!
Az esküvői költségfaragó kalauzzal a töredékére csökkentheted a nagy nap kiadásait

Melyik az a szó, amit a menyasszonyok a leggyakrabban használnak, miközben egymást próbálják segíteni az esküvői készülődésben? Nem, nem a "szerelem" és nem is a "boldogság", hanem a:

HORROR!

 

"Tudnátok ajánlani egy fotóst/dekorost/ceremóniamestert, aki nem HORROR áron dolgozik?"

"Segítsetek! 38-as menyasszonyi cipőt keresek, természetesen nem HORROR áron!"

"Hol találok ilyen ruhát nem HORROR áron?"

"Van olyan étterem Budapesten, ami nem HORROR áron vállalja az esküvőt?"

"Kértem ajánlatot egy dekoros cégtől, teljesen korrekt, a virágok ára viszont HORROR!"

 

HORROR! 
HORROR! HORROR! 
HORROR! HORROR! HORROR!

 

Nincs még egy szó, amit ilyen gyakran ismételgetnének a menyasszonyok, pedig ez az, ami a legkevésbé illik az esküvői diskurzusba. Olyan sokszor előfordul a menyasszonyok között a "horror" szó, hogy vannak olyan csoportok, ahol egyenesen MEGTILTOTTÁK a használatát - konkrétan nem engedik ki azokat a posztokat, amelyek a "horror" vagy a "horror ár" kifejezést tartalmazzák.

Ez természetesen érhető is, hiszen a "horror" szó ebben a kontextusban nem alkalmas másra, csak az egyébként is magas feszültségszint növelésére. Ráadásul mindenkinek mást jelent a "horror ár": amíg egyesek 4-5 milliót is vidáman kicsengetnének életük legszebb napjára, addig másoknak pár százezer forint is álmatlan, sőt, rémálmokkal teli - horrorisztikus - éjszakákat okoz.

horror.png

Bár a "horror" szó jelentése az esküvői költségvetés vonatkozásban relatív, a túlzott használata miatt egy dolog biztosan kijelenthető: a menyasszonyokat rendkívüli módon foglalkoztatja az, hogy hogyan tudnának egy kicsit lefaragni a nagy nap kiadásaiból. 

S ami a menyasszonyokat foglalkoztatja, az minket is foglalkoztat! Össze is gyűjtöttünk egy tucatnyi módszert, amellyel biztosan csökkenthetők a költségek!

 

Lássuk tehát a nagy esküvői költségfaragó kalauzt!

 

1. AZ ALAPELVEK:
Két alapelvet érdemes szem előtt tartanod, amikor az esküvői költségvetést tervezed:

  • a saját értékrendedet és vágyaidat: vagyis azt, hogy számodra melyek a legfontosabb elemek. Nyilván hiába is mondanánk, hogy spórolj a dekorációval, ha kislánykorod óta arról álmodozol, hogy a csilláron is fényfüzérek fognak lógni. Ha szükséged van a csillogó-villogó dekorelemekre ahhoz, hogy tökéletesnek érezd a nagy napot, akkor ne sajnáld rá a pénzt. Biztos, hogy van számos olyan elem is, aminek számodra nincs nagy jelentősége - ezeknél nyugodtan választhatod az olcsóbb, spórolósabb megoldásokat. 

 

  • a vendégek nézőpontját: biztos, hogy te is jártál néhány esküvőn az elmúlt években. Gondold át, hogy mi az, amire még most is emlékszel? Arra, hogy isteni finom töltött káposztát szolgáltak fel éjfélkor? Vagy arra, hogy borzasztóan unalmas és idejétmúlt zenéket játszott a zenekar, ráadásul az énekesnő sem találta el mindig a megfelelő szólamot? Vagy arra, hogy egy hattyúformába hajtogatott aranyszegélyes szalvétát helyeztek a tányérok közepére? Amíg az első kettő eléggé maradandó élményt hagyhat benned, az utóbbit biztos, hogy már másnap reggelre elfelejted - pedig ezen gondolkodott (és stresszelt!) a legtöbbet a menyasszony. Valószínű, hogy megnézett legalább hatféle szalvétát és négyféle hajtogatási módot, pedig a 100 vendégből talán egy sem emlékszik már rá, hogy milyen volt a szalvéta. Vagyis az se lett volna baj, ha csak egy sima fehéret választ és az evőeszközök alá helyezi (arról nem beszélve, hogy olcsóbb is lett volna!) - kivéve, ha kislánykora óta arról álmodozott, hogy aranyszegélyes, hattyú formába hajtogatott szalvéták díszítik a tányérokat az esküvőjét, mert akkor nem érdemes sajnálni a pénzt érte. A te vendégeid mire fognak emlékezni az esküvődről? És vajon utólag lesz-e hiányérzetük, ha nem találnak a tányérukon névre szóló szalvétagyűrűt?

Szóval: készíts egy listát a prioritásaidról, vagyis azokról a dolgokról, amik nélkül úgy éreznéd, nem lenne teljes vagy tökéletes a nagy nap. Ezekre költsd a rendelkezésedre álló összeg jelentős részét! És készíts egy listát azokról az elemekről is, amelyeknek nem tulajdonítasz nagy jelentőséget és amelyek valószínűleg a vendégek számára sem lesznek fontosak. Ezeknél nyugodtan alkalmazhatsz költségcsökkentő technikákat!

koszonetajandek-eskuvore-ulteto-kartya.png

 

2. VENDÉGLISTA
A végösszeg nagysága azon áll vagy bukik, hogy hány vendéget hívsz meg! Csak azokat az embereket írd fel a listára, akikkel valóban szeretnéd megosztani életed egyik legszebb napjának élményét és akiknek jó szívvel fizeted a vacsoráját vagy akár még a szállását is. Nagyon rossz érzéseid lesznek a költségekkel kapcsolatban, ha a vendéglistát telezsúfolod olyan emberekkel, akiknek még egy csomag rágót sem szívesen fizetnél, nemhogy egy többfogásos vacsorát és korlátlan italfogyasztást. Az sem mindegy ugyanis, hogy hogyan gondolsz az elköltött összegre: csak akkor nem fog fájni, ha a tervezettnél több nulla kerül a költségvetés végére, ha úgy érzed, hogy minden forint jó helyre ment. 

Ha minden kötél szakad és nem tudsz további embereket kihúzni a vendéglistáról, még mindig van egy csomó lehetőséged arra, hogy csökkentsd a költségeket:

  • Szervezd oda az esküvődet, ahol a vendégek többsége lakik. Lehet, hogy ti a pároddal már évek óta Budapesten éltek, de ha a szüleitek, a tágabb rokonság és a gyermekkori barátok, ismerősök jelentős része egy kis Szabolcs megyei faluban lakik, akkor érdemesebb ott tartani az esküvőt, mintsem felcuccoltatni a népes pereputtyot a fővárosba. Így megspórolnád az utaztatás és a szállás költségeit  - arról nem is beszélve, hogy vidéken minden olcsóbb, még az esküvő is!

 

  • Kérj a vendégektől nászajándékként egy kis segítséget az esküvőszervezésben vagy a különféle szolgáltatásokban. Az egyik vendéged isteni finom sütiket süt? Kérd meg, hogy készítsen öt tálcával, s cserébe kihagyhatja a menyasszonytáncot. A másik vendéged profi sminkes? Mondd neki, hogy a borítékba tett pénz helyett inkább varázsoljon belőled gyönyörű menyasszonyt. A harmadik vendégednek van egy szuper menő autója? Kérd meg, hogy legyen ő a menyasszony sofőrje! Gondold át, hogy mihez értenek a vendégeid és "használd" őket bátran - valószínűleg ők is jobban fognak örülni annak, hogy ezzel kiválthatják a nászajándékot! De ne feledd, csak akkor érdemes a lelkes amatőr rokonságot választani a profi szolgáltatók helyett, ha biztos vagy abban, hogy kifogástalan színvonalú munkát végeznek - azért, mert a nagynénéd unokája a szabadidejében csinált már néhány szuper fényképet a búzatáblákról, még nem biztos, hogy érdemes rábízni az az esküvő fotózását is.

 

3. DEKORÁCIÓ, VIRÁG
Borzasztóan költséges és általában erre emlékeznek a legkevésbé a vendégek. Eljön majd az este folyamán az a pont, ami után már jóformán teljesen mindegy, hogy papírmasé gömbök lógnak-e a plafonról vagy arany orrszarvúk. Bármilyen sok időt és pénzt fordítasz arra, hogy a megtaláld a ruhád árnyalatához illő székszoknya-masnikat, senki, de tényleg SENKI nem fogja méltatni, de még észrevenni sem ezt a tökéletes színharmóniát. Szóval, ha nem akarsz vagyonokat költeni valamire, ami valójában nem sokat ad hozzá a nagy nap élményéhez, akkor racionalizálj!

  • Keress egy olyan helyet, aminek eleve nagyon jók az adottságai, vagyis alig igényel néhány dekorációs elemet, mert önmagában is kellően elegáns, romantikus. Lehet, hogy drágább lesz, mintha a helyi általános iskola auláját bérelnéd ki, de összességében még mindig jobban jársz. Hiszen ha az aulát akarod feldíszíteni annyi selyemmel, hogy egy kicsit is esküvői hangulata legyen, az vagyonokba fog kerülni.

 

  • Ésszerűsítsd a dekorációt! Tényleg szükség van a mennyezet vagy a bejárati ajtó díszítésére? Milyen gyakran fognak felfele nézni a vendégek és csodálni azokat az aprócska, papírból hajtogatott galambokat? Persze, ha csúnya a mennyezet, akkor azt el kell tüntetni valamivel, de alapvetően nem érdemes túl sokat költeni egy olyan részre, ami nem esik bele a vendégek látóterébe. A bejárati ajtó is hasonló: egyszer bejönnek, a végén pedig egyszer kimennek rajta (a dohányosok talán többször is), de senkit nem fog zavarni, ha ez csak egy sima ajtó lesz, nem pedig egy fehér orchideákkal kirakott, selyemmasnikkal díszített boldogságkapu. Helyette inkább fordíts több figyelmet a főasztal mögötti háttérre vagy az asztaldíszekre - ezek jobban szem előtt vannak.

 

  • Készítsd te a dekorációt! Ha van egy kis kézügyességed, fantáziád és szépérzéked, rengeteget spórolhatsz azzal, ha te magad készíted a dekorációt. Az alapanyagot megvásárolhatod akár egy nagykerben, a piacon vagy egy 100 Ft-os boltban is, az esküvő után pedig még egy kis pénzt is kereshetsz azzal, ha eladod egy kevésbé ügyes menyasszonynak. Sok időt vesz el a dekoráció elkészítése? Az lehet, de hát valamit valamiért, ugyebár! Ha időben elkezded, akkor biztos, hogy elkészülsz vele, arról nem is beszélve, hogy szuper csapatépítő és családegyesítő program is lehet belőle: vond be a koszorúslányokat, a családtagjaidat és a párodat is, hogy mindenkinek élmény legyen a közös készülődés! 

 

  • Élő virág helyett válassz örökvirágot! Az élővirág az esküvő egyik legkevésbé gazdaságos tétele: őrült drága (pláne, ha a templomot, a szertatás helyszínét, a vendégek autóit és a rendezvénytermet is ezzel akarod dekorálni) és csak nagyon rövid ideig tart. Ha az esküvőt a legmelegebb nyári napon tartod, estére már biztosan kókadozni fognak a virágok. Válassz inkább örökvirágokat, amelyek nem csak tartósabbak, de olcsóbbak is, akár béreled, akár te magad készíted őket. Más rendezvényeken (születésnapok, házassági évfordulók, keresztelők) is felhasználhatod őket, de dekorálhatod velük a lakásodat, vagy akár pénzt is kereshetsz, ha eladod őket az esküvő után.

orokcsokor-eskuvore-menyasszonynak-zsakvaszonbol.png

4. ÉTEL-ITAL

A vendéglétszámtól függően ez is óriási költség lehet, de sokat spórolhatsz, ha megpróbálod a nagy részét házilag megoldani. Keress olyan helyet, ahol megengedik, hogy házi készítésű süteményeket, desszerteket, italokat (házi pálinkát vagy borokat), házi tojást és húsokat vigyetek. Ha vidékiek vagytok és esetleg van egy kis gazdaságotok is (vagy a rokonságban van valakinek gazdasága), érdemes a disznóvágás környékére időzíteni az esküvőt, vagy felhasználni a tyúkhúst, tojásokat, a házilag termelt zöldségeket, gyümölcsöket. Kisebb létszámú esküvő esetén jó megoldás lehet az is, ha magatok készítitek a vacsorát - például bográcsban főztök. Ismerünk olyan párt is, akik egész nyáron gyűjtötték a gyümölcsöket ahhoz, hogy ősszel pálinkát főzethessenek belőle az esküvőjükre.

Ha nincs lehetőséged a házi termesztésű, tenyésztésű vagy készítésű étel- és italféleségek használatára, a rendezvényhelyszíntől is kérhetsz költségcsökkentő megoldásokat:

  • A felszolgálás helyett válassz svédasztalos terítést, így nem kell fizetned a pincérek bérét.
  • Ne tervezz külön éjféli menüt, hanem kérd meg az éttermet, hogy tálalják újra a megmaradt vacsorát - nyugi, biztos, hogy marad belőle annyi, amennyi elég lesz az éjféli utánpótláshoz!
  • Számold ki a SZERINTED szükséges sütemény mennyiségét - majd pedig oszd el kettővel! Hidd el, elég lesz! Mi még nem voltunk olyan esküvőn, ahol ne tervezték volna túl a süteményeket - persze, az szuper, ha tudtok belőle csomagolni a vendégeknek, de még így is sok marad majd, ami a kukában végzi. Felesleges pénzkidobás.

 

5. KÖSZÖNETAJÁNDÉK
Egyszer már írtunk egy cikket arról, hogy miért gondoljuk azt, hogy a köszönetajándék az esküvő egyik legfeleslegesebb kiadása - pontosabban nem mi gondoljuk ezt, hanem a menyasszonyok, akikkel beszélgettünk. (A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatod el!) 

A köszönetajándékot a vendégek jelentős része ott hagyja az asztalon: vagy azért, mert a nagy mulatozásban elfelejti, vagy azért, mert eleve feleslegesnek, hasznavehetetlennek tartja. Sokan vannak, akik hajnalban, hazafelé menet az első benzinkúton kidobják a kukába: számukra valószínűleg nem túl nagy érték egy darabka kézműves szappan vagy egy apró üveg termelői méz. Azok, akik mégis hazaviszik, egy ideig kerülgetik a nappaliban, majd besüllyesztik a szekrény mélyére, végül pedig lomtalanításkor kidobják. Szomorú ezt kimondani, de a köszönetajándék előbb vagy utóbb a kukában végzi. Miért?

Mert a menyasszonyok többsége vacak, hasznavehetetlen, sablonos, ötlettelen tucat-ajándékot ad: valamit, amit meg tud szerezni pár 100 Ft-ért - hiszen spórolni szeretne. Ha ennyire nem fontos számodra az, hogy különleges, egyedi, személyre szabott és kreatív ajándékot adj, akkor miért ajándékozol? Azért, mert ez a szokás? Ennyi erővel az ablakon is kiszórhatnád a pénzt. A köszönetajándékon megspórolt összeget fordítsd inkább arra, hogy egy jobb zenekart szerződtetsz, akik garantáltan szuper bulit csinálnak - hidd el, ennek sokkal jobban fognak örülni a vendégeid, mint egy hűtőmágnesnek, amin a fényképetek díszeleg.

 

6. MEGHÍVÓ, MENÜKÁRTYA, ÜLTETŐKÁRTYA
Ezek biztosan a kukában végzik az esküvő után, de - ellentétben a köszönetajándékkal - nem lehet elhagyni őket. Viszont nagyon sok pénzt spórolhatsz meg azzal, ha nem egy erre szakosodott grafikai céggel készítteted őket, hanem egy, a grafikai programokhoz jól értő ismerősöddel (lásd: 2. pont), vagy akár te magad szerkeszted meg őket. Azt gondolod magadról, hogy te nem értesz az ilyesmihez? Épp most készítünk egy letölthető anyagot, amiben bemutatjuk azt a programot, aminek segítségével (és egy kis fantáziával) egy fél óra alatt bárki készíthet magának esküvői meghívót, menükártyát, ültetőkártyát. Még te is! Még akkor is, ha nem értesz az ilyesmihez - a felhasználói szintű számítógépes tudás elegendő. Szeretnéd elsőként megkapni ezt az anyagot? Akkor KATTINTS IDE és iratkozz fel a hírlevelünkre - ráadásul, ha most feliratkozol rögtön KÉT AJÁNDÉKOT is kapsz!

ne-az-eskuvoszezonban-tartsd-az-eskuvod.png 

7. IDŐPONT
Ha nem a főszezonban tartod az esküvődet, egy rakás pénzt spórolhatsz, hiszen a szezonon kívüli időszakban minden szolgáltatás sokkal olcsóbb, ráadásul még válogathatsz is a legjobbak közül. Korábban írtunk már arról is, hogy milyen egyéb előnyei vannak annak, ha nem a tavasz végétől ősz elejéig tartó időszakban rendezed az esküvődet - IDE KATTINTVA elolvashatod a cikket!

-----------

Ugye nem akarod, hogy a megbízhatatlan és amatőr esküvői szolgáltatók miatt RÉMÁLOMMÁ váljon életed legszebb napja? KATTINTS IDE vagy A KÉPRE és töltsd le az INGYENES útmutatónkat, amiből megtudhatod, hogy mire kell figyelned, ha szolgáltatókat választasz! ⤵⤵⤵

ingyenes_ajandek_masolata_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://boldogzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr5213274645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövess minket!

3-2-facebook-png-pic-thumb.png   instagram_png10.png  pinterest-badge-logo-82c89a5e42-seeklogo_com.png  Képtalálat a következőre: „youtube icon png”  Képtalálat a következőre: „email icon png”

 

BoldogZsák a Facebookon is!

süti beállítások módosítása